W ramach realizacji zadania Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia PCK,
Karolina Iks realizowała akcję pod hasłem „Śniadanie na start”. Wybrała tę tematykę,
ponieważ obserwując siebie i swoich rówieśników zaobserwowała,
że nie wszyscy pamiętają o właściwym pierwszym i drugim śniadaniu,
często wychodzą z domu czy internatu na czczo, tłumacząc to brakiem czasu
lub dietą, a później zajadają drożdżówki, batoniki, chipsy, w ramach pierwszego
i drugiego śniadania, popijając obficie słodzonymi napojami gazowanymi.
Organizując akcję wśród innych uczniów chciała:
- poprawić świadomość i wiedzę młodzieży z zakresu żywności, żywienia
poprzez propagowanie zasad racjonalnego żywienia oraz prozdrowotnego
stylu życia,
- udostępnić informacje na temat jakości zdrowotnej produktów spożywczych,
racjonalnego żywienia oraz zapobiegania i zwalczania chorób na tle
wadliwego żywienia,
- propagować zasady racjonalnego żywienia ze szczególnym uwzględnieniem
porannego posiłku.
W ramach akcji:
- przeprowadziła i opracowała wyniki ankiety na temat pierwszego i drugiego
śniadania wśród uczniów klas pierwszych Zespołu Szkół Zawodowych
PBO Sp. z o. o. oraz wśród mieszkańców internatu ZSZ PBPO SP. z o.o.
w Zielonej Górze
- zaprosiła do współpracy Intermarche Zielona Góra
- poprosiła o przeprowadzenie wykładu na temat racjonalnego i zdrowego
śniadania panie dietetyczki - pracowników Sanepidu w Zielonej Górze
- przygotowała gazetkę szkolną - „Śniadanie na start!”
- klasy pierwsze zostały zaproszone na pogadankę poświęconą
konieczności zjadania śniadania – pierwszego i drugiego- zdrowego,
odpowiednio skomponowanego, uświadamiano im jak ważny jest
to posiłek, jak ważne jest, by nie połykać go w biegu,
by pełnowartościowych produktów nie zamieniać na słodycze czy fastfoody,
jak łatwo i szybko można przygotować zdrowy posiłek;
- w trakcie wykładu wspólnie z koleżankami ze Szkolnego Koła PCK
przygotowywała zdrowe i smaczne kanapki dla słuchaczy, smakowały
wszystkim
- w spotkaniu brali też udział nauczyciele – im również podobał się
i „smakował” ten pomysł
- wspólnie z koleżanką ze Szkolnego Koła PCK odwiedziła dzieci
z klasy III Szkoły Podstawowej nr 7 w Zielonej Górze, dzieci
przygotowywały pyszne II śniadanie. Na spotkanie przyniosły
prace domową – rysunki owoców i warzyw z krótkim opisem,
prace te wykorzystała w gazetce szkolnej. Za udział w konkursach
i zagadkach moi młodsi koledzy i koleżanki otrzymali nagrody
książkowe i zdrowe jabłka.
- Jest to pierwsza akcja - ale zamierza ją kontynuować w przyszłości,
już jest umówiona na spotkanie z kolejną grupą dzieci ze szkoły
podstawowej – sądzi, że przede wszystkim trzeba ukształtować
zdrowe nawyki żywieniowe u dzieci – jeśli teraz nauczą się zdrowo
i racjonalnie odżywiać, nie będą miały w przyszłości kłopotów
z nadwagą, a to z kolei spowoduje, że nasze
społeczeństwo będzie zdrowsze, a dzięki temu szczęśliwsze.